20 Mart 2016 Pazar

Aşık Veysel'in Hayatı Kısaca - Özet


Aşık Veysel, 1894 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesinin Sivrialan köyünde dünyaya geldi. 1901 yılında yedi yaşındayken çiçek hastalığına yakalanan Veysel, sol gözünü kaybetti. Daha sonra da sağ gözünü kaybetti. Veysel, yaşamını anlatırken, "O gün bugündür dünya başıma zindan" der. 

İki gözünü de kaybeden Veysel'e babası bir saz aldı. Halk ozanı Çamşıhlı Ali, küçük Veysel'in görmeyen gözlerine, aşıklar dünyasının şiir dolu kapısını açar, gösteremese de duyurur. [1] Veysel, 25 yaşına geldiğinde Esma adında bir kızla evlendi. Bu evlilikten iki çocuğu oldu, fakat çocuklardan biri daha 10 günlükken öldü. Daha sonra karısı Esma onu terk etti. Veysel de Gülizar adında bir kızla evlendi. 

Sivas'ta "Aşıklar Bayramı" düzenleyen Ahmet Kutsi Tecer, Veysel'deki cevheri fark etmiştir. 1931 yılından sonra tanınmaya başlayan Veysel, cumhuriyetin 10. yılında Ankara'ya geldi. Bir süre Köy Enstitüleri'nde öğretmenlik yaptı. 1965 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi, çıkardığı özel bir yasayla Veysel'e "Ana dilimiz ve milli birliğimize yaptığı hizmetlerden ötürü" aylık bağladı. Aşık Veysel, 21 Mart 1973 günü doğduğu köy Sivrialan'da vefat etti. 

KAYNAKÇA

İlhami Soysal, Milliyet gazetesi, Aktüalite, 20.03.1983, s. 11

Aşık Veysel'in Hayatı Kısaca - Özet
4/ 5
Oleh

E POSTANIZA YENİ PAYAŞIMLARIMIZ GELSİN

yep yeni paylaşımlar ve sorular için epostanıza gelsin hemen kaydolun